Helstekt reinsdyrstek

STEK

 

En oppskrift av Ann Kristin Smuk

I Karlebotn innerst i Varangerfjorden holder Ann Kristine Smuk i reinbeitedistrikt 6 Várjjatnjárga til med sin mann og familie. Hele familien og all slekt er involvert i reindrift.

4 porsjoner

  • 1 reinsdyrstek
  • 3 gulrøtter
  • 1 løk
  • 6 små poteter
  • 1 sellerirot
  • Fersk rosmarin
  • Olje til steking
  • Salt og pepper

Tyttebær-rømme

  • 1 beger seterrømme
  • 4 ss rørte tyttebær (etter smak)

Forvarm stekeovnen til 125 °C. Del grønnsakene, bortsett fra potetene, i passelige biter. Legg grønnsaker og hele, små poteteri en ildfast form. Hell over litt olje, salt og pepper, litt rosmarin og bland godt.

Gni steken godt inn med salt og pepper. Varm en stekepanne med smør og brun reinsdyr­steken. Legg steken i den ildfaste formen med grønnsakene. Bruk steke­termometer, og stek i ovnen i ca. 2 timer til steketermometeret viser 62–65 °C. La kjøttet hvile i minst 10 minutter før du skjærer det opp.

Bland seterrømme og rørte ­tyttebær, og sett i kjøleskapet frem til servering.